
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HER AŞAMASINDA NOVA GRUP YANINIZDA!
NOVA-HGK Yapı Denetim Riskli Yapı Tespit Raporu Hizmeti vermektedir.
Nerden Başlamalıyım?
1Nerden Başlamalıyım?
Binanızın deprem güvenliğinden endişe ediyorsanız, yapınızın risk durumunu tespit ettirebilirsiniz. Böylece Devlet tarafında sağlanan muafiyet ve yardımlarla binanızı yenilemeniz daha kolay olacaktır. Kentsel dönüşümde, ilk adım Yapının Riskli tespit raporunun hazırlanmasıdır. Bu rapor grup firmamız olan Nova-Hgk Yapı denetim tarafından verilmektedir. 0 312 430 11 62 numaralı telefonlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
2Riskli Yapı Tespiti başvurusu için neler gerekli?
Yapıda daire sahiplerinden biri olmanız yeterlidir. Çoğunluk kararı olması veya yapıda oturuyor olmanız şart değildir. Sadece malik olmanız yeterlidir.
-Tapu
-Kimlik
- Emlak beyanı ile şirketimize başvurmanız yeterlidir.
3Risk tespiti yaptırmak zorunlu mu?
Kanunda risk tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, Ülkemizde pek çok binanın; mühendislik hizmeti almadan yapıldığı, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığı, özellikle beton ve genel yapı kalitesinin çok düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı belirlenmiştir. Bu yüzden, konutunda güven ve huzur içerisinde yaşamak isteyen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun olacaktır.
4Riskli bina tespitine itiraz edebilir mi?
Riskli olarak tespit edilen binalar tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu kütüğüne işlenecektir. Malikler, tapu müdürlüğünce yapılacak tebligattan itibaren (15) gün içinde, İstanbul, İzmir, Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine, diğer illerde ise, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne verecekleri bir dilekçe ile riskli yapı tespitine itiraz edebilirler.
5Riskli bina tespitine yapılan itirazları kim inceleyecek?
Riskli bina tespitine yapılan itirazları, (4)’ü Üniversitelerce ve (3)’ü Bakanlıkça belirlenen ve (7) üyeden oluşan Teknik Heyet inceleyecektir. Teknik Heyetin, riskli bina raporunu uygun bulması halinde rapor kesinleşecek ve yıkım süreci başlayacaktır. İtiraz sonucunda binanın riskli olmadığına karar verilmesi halinde tapuya konulan şerh kaldırılacaktır.
Yıkım Süreci?
1Yıkım Süreci?
Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilecek, bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilecek ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar yıktırılmaz ise, yıktırma işlemleri mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştirilecektir.
Kentsel dönüşüm yardımları?
1Kira yardımı
Kira yardımı Riskli Alan içinde 36 ay, riskli alan dışında 18 ay boyunca verilir. İlk beş aylık kira bedeli peşin olarak ödenir. Riskli alanlar Bakanlar Kurulu oluru ile resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer.
2Banka kredisi
Kira yardımı istenmezse anlaşmalı bankalardan, binayı yenilemek için alınacak krediye faiz desteği sağlanabilir.
3Kira veya faiz desteğinden kimler faydalanabilir?
Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabilir.
4Kira veya faiz desteğinden faydalanmanın şartı nedir?
Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesidir.
5Kira veya faiz desteği almak için maliklerin 2/3 çoğunluk ile anlaşması şart mıdır?
Kira yardımı almak veya faiz desteğinden yararlanmak için maliklerin kendi aralarında anlaşma yapması şartı bulunmamaktadır.